Litt om schapendoes

Schapendoes tilhører den store gruppen langhårete gjeterhunder med kraftig pels på hodet. Rasen er beslektet med bearded collie, puli, owczarek nizinny, old english sheepdog, briard og bergamasco.

Rasen har sitt opphav i Nederland og navnet schapendoes betyr «sauehund».

Schapendoes er en gjeterhund som ble brukt, og også i dag brukes for å gjete saueflokker. På grunn av dette er det nødvendig at rasen har stor utholdenhet, og er smidig og rask. Evnen til å hoppe er viktig, så vel som at den skal være intelligent og selvstendig.

I dag brukes rasen hovedsakelig som familiehund.

Schapendoes skal være en lett bygget hund, langpelset og med en mankehøyde på 40-50 cm. Bevegelsene skal være energisparende og fjærende.

En schapendoes har en tykk pels med tilstrekkelig underull. Pelsen skal være lang, rundt 7 cm eller lengre på bakparten. Den skal være lett bølgete. Pelshårene er fine og tørre, men fremfor alt ikke silkeaktig. Der hvor pelsen er lang har den en tendens til å stå ut i "totter" og dette gjør at hunden kan virke omfangsrik, særlig på bakparten. De fleste voksne hunder har en lettstelt pels og det er ofte nok med en gjennomgreing annenhver uke. Fra 7-8 mnd alder og opp til ca 15 mnd gjennomgår de fleste et pelsskifte hvor det dannes mye underull som lett floker seg.

Alle farger er tillatt, men blågrått til sort er mest vanlig.

Mankehøyde: Hannhunder: 43-50 cm, tisper: 40-47 cm

 

 

En schapendoes er en munter, livlig, vennlig og humørfylt hund som knytter sterke bånd til sin familie. Den er entusiastisk og lærevillig og trives best sammen med familien og familiens andre dyr.

 

 

Ønsker du mer informasjon om rasen og rasestandarder finner du det her: 

 

FCI rasestandard: http://web2.nkk.no/no/tjenester/helse/rasestandarder/?&groupid=460&folderpagesize=12&page=4&index=37&raseid=787

 

RAS: http://web2.nkk.no/filestore/RAS/RASSchapendoesver1.pdf